## TCS Quantitative Aptitude Questions And Answers - TCS

TCS Quantitative Aptitude MCQs : This section focuses on "Quantitative Aptitude" of TCS Exam. These Quantitative Aptitude MCQs are asked in previous TCS NQT Exams and will help you to prepare for upcoming TCS NQT exam.

1. In a 400 meters race, X beats Y by 40 meters, while in a 200 meters race, Y beats Z by 10 meters. X beats Y in a kilometer race by?

A. 100 meters

B. 125 meters

C. 140 meters

D. 145 meters

View Answer

Ans : D

Explanation: When A = 400, B = 360.

When B = 200, C = 190.

Multiple A and B and C by 2.5

A = 400 * 2.5 = 1000

B = 360 * 2.5 = 900

C = will be 855

Make B = 900. A will be 1000. C will be 855.

2. The index numbers of five commodities are 100, 105, 110, 115, 120 and the weights assigned to these are respectively 5, 10, 5, 8, 15. Then what is the weighted average index number?

A. 100.57

B. 105.69

C. 112.09

D. 117.17

View Answer

Ans : C

Explanation: Weighted average = Sum of all the weights / Total number of weights

Sum of all the weights = 100*5 + 105*10 + 110*5 + 115*8 + 120*15
= 4820

Number of weights = 5 + 10 + 5 + 8 + 15
= 43

Weighted average = 4820 / 43
= 112.09

3. Ten years ago, the combined ages of X and Y was twice that of Z. If the sum of the ages of X and Y, fifteen years hence, is 98 years, what is the present age of Z?

A. 28 Yrs

B. 34 Yrs

C. 38 Yrs

D. 44 Yrs

View Answer

Ans : B

Explanation: (X -10)+(Y-10) =2(Z-10)

X + Y – 20 = 2Z – 20

X + Y = 2Z

X+Y+30= 98

X+Y=68

Z = 68 / 2

=34 yrs.

4. The average weight of 20 a group of mens increases by 5 kg when a new person replaces one of the men from the group who weighs 80kg. Calculate the weight of the new men.

A. 140 kg

B. 160 kg

C. 180 kg

D. 200 kg

View Answer

Ans : C

Explanation: Total increase in weight = 20*5 =100 kg

Weight of new person = 80+100 =180 kg

5. When 50% of a number is added to 100, the result is the same number. The number is?

A. 50

B. 100

C. 150

D. 200

View Answer

Ans : D

Explanation: Let the number be equal to x.

x/2 +100 = x

Hence x=200

6. In a class there are 40% of girls of which 20% poor. What is the probability that a poor girl is selected is leader?

A. 0.08

B. 0.12

C. 0.15

D. 0.2

View Answer

Ans : A

Explanation: Assume total students in the class = 100

Then Girls = 40% (100) = 40

Poor girls = 20% (40) = 8

So probability that a poor girls is selected leader = (Poor Girls/Total Girls)

= 8/100 => 8%

7. X and Y each walk 10 km. The speed of X is 1.5 faster than Y speed . X reaches the destination 1.5hrs before Y .Then X speed is equal to?

A. 2

B. 3

C. 4

D. 5

View Answer

Ans : C

Explanation: Let speed of X = x kmph.

So, speed of Y = ( x - 1.5 ) kmph.

Time difference =1.5hours

Total Distance = 10km

10/(x-1.5) -10/x = 1.5

By solving the above eq.
x = 4 kmph

8. Of a set of 30 numbers, average of first 10 numbers = average of last 20 numbers. Then the sum of the last 20 numbers is?

A. Sum of first ten numbers

B. 2X sum of first 10 number

C. Sum of last ten number

D. 2X sum of last ten number

View Answer

Ans : B

Explanation: since, average=(sum of n no.s)/(total no)

therefore, (sum of first 10 no.s)/10 == (sum of last 20 no)/20

Hence, (sum of last 20 no.s) = 2*(sum of first 10 no.s)

9. In a particular year, the month of march had exactly 4 friday and 4 monday On which day of the week did march 1st occur in the year?

A. tuesday

B. wednesday

C. thursdays

D. friday

View Answer

Ans : A

Explanation: If a month has 31 days, and it starts with Monday, Then Mondays,
tuesday, wednesday are 5 for that month. If this month starts
with tuesday, then tuesday, wednesday and thursdays
are 5 and remaining days are 4 each. so this month start with tuesday.

10. X takes 10 days to paint a house completely whereas Y require 15 days to paint the same house completely. How many days will take to paint the house if both them work together?

A. 3

B. 4

C. 5

D. 6

View Answer

Ans : D

Explanation: work done by x in day=1/10

work done by other in a day=1/15

work done by both in a day=1/10 +1/15 = 5/30

days required by both = 30/5 = 6 days

Discussion