Accenture Quantitative Aptitude Questions And Answers
Accenture Quantitative Aptitude MCQs : This section focuses on "Quantitative Aptitude" for Accenture Exam. These Quantitative Aptitude MCQs are asked in previous Accenture placements/recruitment exams and will help you to prepare for upcoming Accenture drives.
1. The speed of a car is 45 km/ hr. The amount of distance travelled by the car in 240 minutes is same as the distance travelled by a train in 25 minutes. What is the speed of the train in km/hr?
Explanation: 240 minutes = 240/60 = 4 hours
Distance travelled by the car in 4 hours = 45×4 = 180 kms
Time taken by the train to travel 180 kms = 25 minutes = 25/60 hours
Speed of the train = Distance/ time = 180/ (25/60) = 432 km/ hr
2. Pipe A alone takes 30 minutes to fill a cistern. Pipe A was turned off after working for 10 minutes. The rest of the cistern is filled by pipe B in 40 minutes. How much time in minutes does pipe B take to fill the cistern alone in hours?
Explanation: Time taken by the pipe A to fill the cistern = 30 minutes = 0.5 hours
Fraction of the cistern filled in one minute = 1/30
Fraction of cistern filled in 10 minutes = (1/30)×10 = 1/3
Fraction of cistern yet to be filled = 1-1/3 = 2/3
2/3 of cistern is filled by pipe B in 40 minutes. Time taken to fill a complete cistern is 1/ (2/3) × 40
= 60 minutes = 1 hour
3. The average age of a man and his son is 28 years. The ratio of their ages is 3 :1 respectively. What is the mans age?
Explanation: Total sum of mans age & his sons age = 28 × 2 = 56.
Now, the Ratio of their ages is 3 : 1.
Therefore, Mans age = (3/4) × 56 = 42
4. How many integers are there between 300 and 600 that are divisible by 9?
Explanation: The sequence is 306,… 594
5. Find the amount lost by Hannah when she sold a hand wash at a loss of 22%, if she bought it for $150.
Explanation: C.P=$ 150
Amount Loss= C.P-S.P
6. Pam can complete a job in 36 days. She started the work and after 6 days, Leslie joined her. They completed the job in 12 more days. Find the number of days in which Leslie alone can complete it.
Explanation: Let say PAM 1 day work = P
Hence total work = 36P
Pam worked for 6 + 12 = 18 Days
Work done by PAM = 18P
Remaining working = 36P - 18P = 18P
Work done by Leslie in 12 days = 18P
=> Work done by Leslie in 24 days = 36P
Hence Leslie alone can complete it. in 24 Days.
7. Determine the average of the following data 96, 24, 102, 45, 63
Explanation: Average of any series = Sum of numbers in given series/ number of items in the series.
= 330/5 = 66
8. A bag contains 3 red,5yellow and 4 green balls.3 balls are drawn randomly, what is the probability that the ball drawn contains no yellow ball?
Explanation: Probability = 35/12C3 =7/44
9. A positive integer is selected at random and is divided by 7,what is the probability that the remainder is 1?
Explanation: Any positive integer can be represented as; 7n+1 7n+2 7n+3 7n+4 7n+5 7n+6 When the integer is divided by 7, it leaves the remainder 1 Therefore the integer has to be of type 7n+1 Therefore the probability of choosing a number of the type 7n+1 is 1/7
10. If PQRST is a parallelogram what it the ratio of triangle PQS & parallelogram PQRST
Explanation: 1:2 as traingle resides half of parallelogram
11. A jogger running at 5 kmph alongside a railway track in 200 metres ahead of the engine of a 100 metres long train running at 50 kmph in the same direction. In how much time will the train pass the jogger?
Explanation: Relative speed = Speed of train - Speed of jogger
= (50 kmph) - (5 kmph)
= 45 kmph
Next, we need to convert the units to meters per second, which is the standard unit of speed used in the SI system:
Relative speed = 45 kmph = (45 x 1000) / 3600 m/s = 25 / 2 m/s
Now we can use the formula for relative speed to find the time taken for the train to pass the jogger:
Time = Distance / Relative speed
= (100 + 200) / (25/2) seconds
= 12 seconds
Therefore, the train will pass the jogger in 12 seconds.
12. A farmer travelled a distance of 50 km in 7 hours. He travelled partly on foot @ 3 km/hr and partly on bicycle @ 10 km/hr. The distance travelled on foot is.
Explanation: Let the distance traveled on foot be x km.
Since the total distance traveled by the farmer is 50 km and the time taken is 7 hours, we can set up the following equation based on the formula for speed, distance, and time:
x/3 + (50 - x)/10 = 7
Simplifying the equation, we get:
10x + 3(50 - x) = 210
10x + 150 - 3x = 210
7x = 60
x = 60/7
Therefore, the distance traveled on foot by the farmer is approximately 8.57 km (rounded to two decimal places).
13. A does 60% of a work in 15 days. He then calls in B and they together finish the remaining work in 4 days. How long B alone would take to do the whole work?
Explanation: Let's first find how much work A can do in one day:
Work done by A in one day = 60% of the total work / 15
= (60/100) * W / 15, where W is the total work
Simplifying the expression, we get:
Work done by A in one day = W / 25
Now, let's say B can do the entire work in d days. Then, the work done by B in one day is:
Work done by B in one day = W / d
Together, A and B finish the remaining 40% of the work in 4 days. So, we can set up the following equation based on the formula for work, time, and rate:
40% of W = (W / 25) * 4 + (W / d) * 4
Simplifying the equation, we get:
2W/5 = 4W/25 + 4W/d
Multiplying both sides by 25d, we get:
10d(2W/5) = 4d(4W/25) + 4Wd
Simplifying the expression, we get:
8Wd = 40W
d = 5
Therefore, B can do the entire work in 5 days.
Hence, B alone would take 5 days to do the whole work.
14. There is 50% increase in an amount in 5 years at simple interest. What will be the compound interest of Rs. 15,000 after 4 years at the same rate?
Explanation: Let the original principal amount be P and the rate of interest per annum be r%.
According to the problem, the amount becomes 1.5P after 5 years at simple interest. Therefore, we can set up the following equation based on the formula for simple interest:
Simple Interest = P * r * t = 0.5P
r = 0.1 = 10% per annum
So, the rate of interest per annum is 10%.
Now, we need to find the compound interest on Rs. 15,000 after 4 years at 10% per annum. Using the formula for compound interest, we get:
Compound Interest = P * (1 + r/100)^t - P
= 15000 * (1 + 10/100)^4 - 15000
= Rs. 6,665.50 (approx)
Therefore, the compound interest of Rs. 15,000 after 4 years at 10% per annum is approximately Rs. 6,665.50.
15. A father said to his son, ""I was as old as you are at the present at the time of your birth"". If the father's age is 40 years now, the son's age five years back was:
Explanation: Let the present age of the son be x years.
According to the given statement, the father's age at the time of the son's birth was x years. Since the father's present age is 40 years, his age 5 years back was 40 - 5 = 35 years.
Therefore, the son's age 5 years back was:
x - 5
We can find the present age of the son as follows:
x = father's present age - (father's age at the time of son's birth)
x = 40 - x
2x = 40
x = 20
Therefore, the present age of the son is 20 years.
The son's age 5 years back was:
x - 5 = 20 - 5 = 15 years.