Accenture Interview Questions and Answers

This page contains Accenture interview questions with answers. We have given Accenture interview questions faced by freshers and experienced in real interviews in IT industries.

1. What is run-time polymorphism?

Answer:- Run-time polymorphism(dynamic binding or dynamic method dispatch) implies that the call to an overridden method is resolved dynamically during run-time instead of compile-time.


2. Why is Java called platform independent?

Answer:- Java is platform independent that means we can execute our code in any operating system either it is mac, Window or Linux. Java is Platform independent because when we write code, then its compiler converts it into bytecode and this bytecode can be executed on any platform (JDK should be installed in that OS).


3. What is a "static" keyword in Java?

Answer:- In Java, static keyword is mainly used for memory management. It can be used with variables, methods, blocks and nested classes. It is a keyword which is used to share the same variable or method of a given class. Basically, static is used for a constant variable or a method that is same for every instance of a class.


4. What is normalization in the database?

Answer:- Normalization(data normalization or database normalization) is the technique of data organization in the database to minimize data redundancy and improve data integrity. Through database normalization, we can organize the data in tables and columns, and also we can define a relationship between these tables or columns.


5. What is Pandas in Python?

Answer:- Pandas is an open-source software library developed for Python and is useful in data manipulation and analysis. It provides plenty of data structures and operations such as modification of numerical tables and time series. It can deal with different types of files and is considered to be one of the important tools to have a grip on.


6. What do you understand by Exception Handling?

Answer:- Exception handling is a process of handling exceptions occurs during the execution of a program. Due to the occurrence of exception, execution of programs get halted, so it is very important to handle these exceptions so that program can be executed smoothly. We can handle the exceptions by using five keywords: try, catch, throw, throws, and finally.


7. What are classes and objects in C++?

Answer:- Class : A class in C++ is the building block that leads to Object-Oriented programming. It is a user-defined data type, which holds its own data members and member functions, which can be accessed and used by creating an instance of that class. A C++ class is like a blueprint for an object.
Object : An Object is an instance of a Class. When a class is defined, no memory is allocated but when it is instantiated (i.e. an object is created) memory is allocated.


8. Explain the basic difference between method overloading and overriding.

Answer:- Overloading occurs when two or more methods have the same name but different parameters in the same class. Overriding occurs when the method signature (name and parameters) are the same in both superclass and child class.


9. What are the advantages of microservice?

Answer:- Microservices are independently manageable services. These services minimize the impact on existing services. You can change and upgrade every service individually instead of the need to upgrade the entire application.


10. What is a classifier in Python?

Answer:- A classifier is an algorithm that predicts the class of an input element on the basis of a set of features. Usually, it will make use of training data(large datasets used to train an algorithm or machine learning model) to obtain understand-ability regarding the relation between input variables and class. It is mainly used in machine learning and supervised learning.





Discussion


* You must be logged in to add comment.