## Wipro Quantitative Aptitude Questions And Answers

Wipro Quantitative Aptitude MCQs : This section focuses on "Quantitative Aptitude" for Wipro recruitment exam. These Quantitative Aptitude MCQs are asked in previous Wipro placements/recruitment exams and will help you to prepare for upcoming Wipro drives.

1. The least perfect square, which is divisible by each of 5, 15 and 35 is?

A. 10125

B. 7056

C. 7350

D. 11025

View Answer

Ans : D

Explanation: L.C.M. of 5, 15, 35 = 105

Now, 1820= 5 * 3 * 7

To make it a perfect square, it must be multiplied by 5 * 3 * 7

So, required number = 5 * 3 * 7

= 25 * 9 * 49 = 11025

2. A and B are two number when divided by 4 leaves a remainder 2 and 1. What will be the remainder when A+B is divided by 4 ?

A. 4

B. 7

C. 11

D. 13

View Answer

Ans : B

Explanation: A=4a+2

B=4b+1

A+B=4(a+b)+3

A+B=4(a-b)-4+4+3 [by adding -4 and +4]
A+B=4(a+b-1)+7
As seen above, if we divide A+B by 4, the remainder will be 7.

3. Both X and Y randomly choose a colour from black, blue, and white. What is the probability that both choose orange?

A. (1/3)

B. (2/9)

C. (1/9)

D. (2/3)

View Answer

Ans : C

Explanation: There are three different colours possible to be chosen.

Probability that X chooses orange colour = 1/3

(blue is 1 among the 3 possible colours)

Probability that Y chooses blue colour = 1/3

Probability that both X and Y choose blue colour = 1/3 × 1/3 = 1/9

4. By what number should be 17325 divided to make it a perfect square?

A. 7x11

B. 5x13

C. 5x7

D. 11x13

View Answer

Ans : A

Explanation: First Prime Factorize 17325, that Gives;

17325 = 3*3*5*5*7*11

As a factor of 7*11 is not in Pair.

17325 should be divided by 7*11 to get a Perfect Square

i.e. 17325/(7*11) = 225

5. The sum of a number and the two numbers preceding it is equal to 30. Find the number:

A. 7

B. 8

C. 9

D. 10

View Answer

Ans : C

Explanation: X+Y+Z=30 ---- 1

Y=X-1 ------ 2

Z=X-2 ------ 3

Put 2 and 3 in 1

X+X-1+X-2 = 30

3X = 27

X = 9

6. Sanjay invested an amount of Rs 16,000 for two years on compound interest and received an amount of RS 17,640 on maturity. What is the rate of interest per annum?

A. 0.05

B. 0.06

C. 0.07

D. 0.08

View Answer

Ans : A

Explanation: Amount =P(1+r/100)^2

17640/16000= (1+r/100)^2

441/400= (1+r/100)^2

=> (21/20)^2= (1+r/100)^2

R=5%

7. X can do 20% of a piece of work in 5 days. How many days will he take to complete the work five times ?

A. 100 days

B. 125 days

C. 150 days

D. 200 days

View Answer

Ans : B

Explanation: x is completing 20% of the work in 5 days he will complete 100% of the work in
(100/20) x 5 = 25 days

If x will complete 100% of the work in 25 days then he will complete 5 times the work in 25 x 5 = 125 days.

8. A tap having a diameter(d) can empty a tank in 84 min. How long another tap having diameter 2d take to empty the same tank?

A. 21 mins

B. 25 mins

C. 27 mins

D. 36 mins

View Answer

Ans : A

Explanation: Area = work done

Area = πr*r

Since it is square of radius when radius or diameter doubles its area becomes 4 times

When area becomes 4 times work done also becomes 4 times

So time taken by tap with diameter 2d to empty the tank = 84/4 =21 mins

9. In a stream running at 2 km/h, a motor boat goes 10 km upstream and back again to the starting point in 55 min. The speed of the motorboat in still water is

A. 19 km/h

B. 20 km/h

C. 21 km/h

D. 22 km/h

View Answer

Ans : D

Explanation: Let "x" be the speed of Motor boat in still water

Distance = 10 km; Time = 55/60 hrs
For upstream, the speed of motorboat = x - 2

For downstream, the speed of motorboat = x + 2

55 / 60 = 10/ (x – 2) + 10/(x + 2) So, x = 22.

10. For Question, if subsequently in 1983, the cost of labor and overheads increased by 30%, and 10% respectively, calculate the cost of manufacturing in 1983.

A. 360

B. 740

C. 1080

D. 920

View Answer

Ans : B

Explanation: The costs in 1983 were 400 and 200 respectively. An increase of 30% in labor Æ increase of 120.

Increase of 10% in overheads increase of 20.

Total Increase = 120 + 20 = 140.

New cost = 600 + 140 = 740

Discussion