Capgemini Interview Questions and Answers

This website contains Capgemini interview questions with answers. We have given Capgemini interview questions faced by freshers and experienced in real interviews in IT industries.

1. Why is normalization needed in a database?

Answer:- The term "normalization" refers to the process of analyzing relation schemas based on their functional dependencies. Normalization is the technique of splitting up data into numerous tables to reduce redundancy.


2. Why should one utilise a Database Management System (DBMS)?

Answer:- The Database Management System (DBMS) is a layer between program and data. It allows users to access and maintain the database.


3. What is an anonymous File Transfer Protocol (FTP)?

Answer:- Users can access any public data through anonymous FTP. The server does not require users to identify themselves while the login remains anonymous. When you use anonymous FTP, you will have to substitute ‘anonymous’ for the user id. It allows users to send large files to multiple individuals without the need to provide several passwords and username combinations.


4. How is memory managed in Python?

Answer:- Private heap space in Python takes care of memory management. It consists of Python objects and data structures, but programmers do not have access to it. Python interpreter, on the other hand, takes care of it.
The memory manager in Python allocates heap space for Python objects. The core API then provides programmers with access to some programming tools. It also consists of an integrated garbage collector that recycles unused memory and makes it available to heap space.


5. Distinguish between UNION and UNION ALL.

Answer:- To aggregate the results of two or more SQL SELECT queries, we use the SQL UNION method. In the union operation, the number of data types and columns in both tables on which the UNION action is performed must be the same. Duplicate rows are removed from the result set by the UNION operation. Union ALL operation is the same as a Union operation. It returns the set without sorting the data or deleting duplicates.


6. To connect the C program and the operating system, what structure is used?

Answer:- The file structure is used to connect the operating system and an application. The header file “stdio.h” (standard input/output header file) defines the file. It contains information on the currently open file, its current size, and its memory location. It has a character pointer that indicates which character is currently being opened. When you open a file, you're telling the software and the operating system which file you want to open.


7. What is Java String Pool?

Answer:- The Java String Pool is a special storage space in Java heap memory. It is used to create and store Java strings. It is also known as String Constant Pool or String Intern Pool.


8. Why are Java Strings immutable in nature?

Answer:- The Java Strings are immutable because of the security, synchronization and concurrency, caching, and class loading features of the Java language.


9. What is the purpose of finalize () method in Java?

Answer:- Finalize method in java is used to release all the resources used by the object before it is deleted/destroyed by the Garbage collector. finalize() is not a reserved keyword in java, it's a method. Once the clean-up activity is done by the finalize() method garbage collector immediately destroys the java object.


10. What is Primary Key and Unique Key?

Answer:- The primary key is the minimum set of traits that distinguishes any row of a table. It cannot have NULL and duplicate values. The primary key is used to add integrity to the table.In the case of a primary key, both Duplicate and NULL values are not valid. And, it can be utilized as foreign keys for different tables.

A unique Key is an individual value that is used to protect duplicate values in a column. The foremost purpose of a unique key in a table is to prevent duplicate values. However, when it comes to a unique value, the primary key also includes it. So, there is one big difference that makes a unique key different, and it is: a unique key can have a NULL value which is not supported in a primary key.





Discussion


* You must be logged in to add comment.