# NTT Data Quantitative Aptitude Questions And Answers

NTT Data Quantitative Aptitude MCQs : This section focuses on "Quantitative Aptitude" for NTT Data Exam. These Quantitative Aptitude MCQs are asked in previous NTT Data placements/recruitment exams and will help you to prepare for upcoming NTT Data drives.

1. The ratio of two numbers is 5: 6 and their HCF is 34. Find their LCM.

A. 204

B. 1020

C. 170

D. 510

View Answer

Ans : B

Explanation: Let the two numbers be 5X and 6X. Since, their HCF = 34. Therefore, X = 34

We know that, Product of two numbers = HCF X LCM

Therefore, 5 * 34 * 6 * 34 = 34 * LCM LCM = 1020

2. What is the sum of numerator and denominator when 0.448 is written in simplest fractional form?

A. 1448

B. 362

C. 724

D. 181

View Answer

Ans : D

Explanation: 0.448 can be written as 448/1000

A Simplest fractional form is the form in which common factor cannot be taken out further. Therefore, simplest fractional form will be 56/125

3. When a merchant sold an article for Rs 1105, he incurred a loss of 15 percent. For how much price the article should be sold to get a profit of 25 percent?

A. 1625

B. 1300

C. 1200

D. 1250

View Answer

Ans : A

Explanation: Let the cost price of an article is X. So, X – 0.15X = 1105 (Since merchant sold the article at a loss of 15 percent)

Therefore, Cost price X = 1300. Now, to earn a profit of 25 percent Selling price = X + .25X = 1625

4. If the HCF of two numbers is 4 and their LCM is 48 . One of the numbers is 16. Then find another number.

A. 12

B. 14

C. 16

D. 18

View Answer

Ans : C

Explanation: Another Number = (4*48)/16 = 12

5. Which among the following is exactly divisible by 6?

A. 316455

B. 235686

C. 218779

D. 178623

View Answer

Ans : D

Explanation: A number which is divisible by 2 and 3 both is also divisible by 6

235686 unit digit is 6 so it is divisible by 2

2+3+5+6+8+6 = 30 which is divisible by 3.

6. Calculate the sum of the denominator and numerator, if the number 0.34 is written in the simplest form.

A. 67

B. 74

C. 39

D. 59

View Answer

Ans : A

Explanation: Simplest form of 0.34 = 34/100 = 17/50

So, sum of the denominator and numerator = 17 + 50 = 67

7. A pump can fill a tank with water in 3 hours. Because of a leak, it took 7/2 hours to fill the tank. The leak can drain all the water of the tank in:

A. 16

B. 24

C. 21

D. 19

View Answer

Ans : C

Explanation: Work done by the leak in 1 hour = 1/3 - 2/7 => 1/21

Leak will empty the tank in 21 hours

8. The average weight of 10 boxes is 23.75 kg. The average weight of the rest of the 7 boxes is 34.25 kg. What is the average weight of all the boxes?

A. 22.75

B. 28.07

C. 33.5

D. 31.9

View Answer

Ans : B

Explanation: Total weight = (10 x 23.75) + (7 x 34.25) = (237.5 + 239.75) = 477.25

Total no of boxes = 10 + 7 = 17

Average = 477.25/17 = 28.07

9. P can do a work in 15 days and Q can do the same job in 9 days. With the help of R, they did the job in 3 days only. Then, R alone can do the job in:

A. 49/9 days

B. 12 days

C. 45/7 days

D. 3 days

View Answer

Ans : C

Explanation: (P + Q + R)'s 1 day's work = 1/3

P's 1 day's work = 1/15

Q's 1 day's work = 1/ 9

R's 1 day's work = 1/3 - ( 1/15 + 1/9 )

= 7/45

So, R alone can do the work in 45/7

10. A train moving at speed of 72 km/hr crosses a pole in 5 seconds. Find the length of the train.

A. 45

B. 100

C. 68

D. 73

View Answer

Ans : B

Explanation: The length of the train is equal to the distance covered by the train to cross the pole. So, we will find the distance traveled by train in 5 seconds by applying the following formula:

Distance= Speed x Time

Speed is given in Km/hr so we will convert it into m/s as answers are given in meters.

Speed= 72*5/18 = 20 m/s

Time = 5 seconds

Distance = 20* 5= 100 meters

Discussion