# IBM Quantitative Aptitude Questions And Answers

IBM Quantitative Aptitude MCQs : This section focuses on "Quantitative Aptitude" for IBM Exam. These Quantitative Aptitude MCQs are asked in previous IBM placements/recruitment exams and will help you to prepare for upcoming IBM drives.

1. In a race of 600 metres, A can beat B by 60 metres and in a race of 500 metres, B can beat C by 50 metres. By how many metres will A beat C in a race of 400 metres?

A. 76 metres

B. 80 metres

C. 70 metres

D. 84 metres

View Answer

Ans : A

Explanation: A runs B runs C runs

600 metres race 600m 540 m

500 metres race 500 m 450m

Combing ratio A runs B runs C runs

300metres - 2700meters - 2430metres

Unitary A runs B runs C runs

Method 400mtres - 360 metres - 324 metres

∴ A beats C by 400-324 = 76 metres.

2. A real estate agent sells two sites for Rs. 18000 each. On one he gains 25% and on the other he loses 25 %. What is his loss or gain percent?

A. 6.25% gain

B. 6.25% loss

C. no profit no loss

D. 4% loss

View Answer

Ans : B

Explanation: profit and loss formula

Loss % = x^2/100 = 625/100 = 6.25%

3. A can do a work in 40 days and B in 28 days. If A and B together do the work, then approximately in how many days will the same work be completed?

A. 14 days

B. 10 days

C. 16 days

D. 20 days

View Answer

Ans : C

Explanation: A's 1 day work = 1/40

B's 1 day work = 1/28

They can work together in = 1/40 + 1/28 = 16 days (approximation)

4. If the compound interest on a certain sum of money for 3 years at 10% per annum be Rs. 993, what would be the simple interest?

A. Rs. 880

B. Rs. 890

C. Rs. 895

D. Rs. 900

View Answer

Ans : D

Explanation: Let P = Principal

A - Amount

We have a = P(1 + R/100)^3 and CI = A - P

ATQ 993 = P(1 + R/100)^3 - P

∴ P = Rs 3000/-

Now SI @ 10% on Rs 3000/- for 3 yrs = (3000 x 10 x 3)/100

= Rs 900/-

5. A fruit seller had some oranges. He sells 30% oranges and still has 140 mangoes. Originally, he had:

A. 288 Oranges

B. 300 Oranges

C. 672 Oranges

D. 200 Oranges

View Answer

Ans : D

Explanation: Suppose originally he had x oranges.

Then, (100 - 30)% of x = 140.

70/100 x = 140

x = (140 x 100)/70 = 200

6. Teena is younger than Rani by 6 years. If the ratio of their ages is 6:8, find the age of Teena:

A. 18 years

B. 16 years

C. 17 years

D. 19 years

View Answer

Ans : A

Explanation: If Rani age is x, then Teena age is x-6,

so (x-6)/x = 6/8

=> 8x-48 = 6x

=> 2x = 48

=> x = 24

So Teena age is 24- 6 = 18 years

7. A number whose fifth part increased by 5 is equal to its fourth part diminished by 5, is

A. 160

B. 180

C. 200

D. 220

View Answer

Ans : C

Explanation: x/5 + 5 = x/4 - 5

⇒ x/5 - x/4 = 10

x/20 = 10

⇒ x = 200

8. In a lottery, there are 10 prizes and 25 blanks. A lottery is drawn at random. What is the probability of getting a prize?

A. (2/7)

B. (1/7)

C. (3/4)

D. (4/5)

View Answer

Ans : A

Explanation: Total number of outcomes possible, n(S) = 10 + 25 = 35

Total number of prizes, n(E) = 10

P(E)=n(E)n(S)=10/35=2/7

9. A man buys a book for Rs.29.50 and sells it for Rs 31.10. Find his gain percent.

A. 0.061

B. 0.054

C. 0.038

D. 0.044

View Answer

Ans : B

Explanation: So we have C.P. = 29.50

S.P. = 31.10

Gain = 31.10 - 29.50 = Rs. 1.6

Gain%=(Gain/Cost∗100)%

=(1.6/29.50∗100)%=5.4%

10. Three candidates, Ajay, Bijoy & Chandu contested an election and received 1800, 3300 and votes 3900 respectively. What percent of the total votes did A get?

A. 0.1

B. 0.15

C. 0.2

D. 0.4

View Answer

Ans : C

Explanation: Total no. of votes polled = (1800 + 3300 + 3900) = 9000.

Required percentage = (1800/9000 * 100)% = 20%.

Discussion