# Goldman Sachs Logical Reasoning Questions And Answers

Goldman Sachs Logical Reasoning MCQs : This section focuses on "Logical Reasoning" for Goldman Sachs Exam. These Logical Reasoning MCQs are asked in previous Goldman Sachs placements/recruitment exams and will help you to prepare for upcoming Goldman Sachs drives.

1. Complete the series by replacing the ? : 6, 11, 21, 36, 56, ?

A. 42

B. 51

C. 81

D. 91

View Answer

Ans : C

Explanation: +5 +10 +15 +20 +25 6 11 21 36 56 81

2. Complete the series A70B D65F H60J ________ P50R

A. K55L

B. L55M

C. L55N

D. L55P

View Answer

Ans : C

Explanation: The last alphabet i.e. B, F, J are changing by +4 places.

So, after J, N comes.

Thus, L55N

3. If the seventh day of a month is three days earlier than Friday, what day will it be on the nineteenth day of the month?

A. Sunday

B. Monday

C. Wednesday

D. Friday

View Answer

Ans : A

Explanation: 7th day should be Tuesday as 3 days before Friday is Tuesday. Then 19 – 7 = 12 days after that should be Sunday.

4. Village A is 20 kilometres to the north of Village B. Village C is 18 kilometres to the east of Village B, Village D is 12 kilometres to the west of Village A. If Raj Gopal starts from Village C and goes to Village D, in which direction is he from his starting point?

A. North-East

B. North-West

C. South-East

D. North

View Answer

Ans : B

Explanation: Raj is towards North – West w.r.t. starting point.

5. If the word ‘EXAMINATION’ is coded as 56149512965, then the word ‘GOVERNMENT’ is coded as:

A. 7645954552

B. 7654694562

C. 7645965426

D. 7654964526

View Answer

Ans : A

Explanation: We are given that, ‘EXAMINATION’ = 56149512965

We can see that number places according to alphabetical order of E = 5, X = 24, A = 1, M = 13, I = 9, N = 14, T = 20, O = 15.

We can see the pattern as if the number > 9, then sum of the digit is assigned to that letter.

If the number place < 9, the number place is assigned to that letter.

In GOVERNMENT, G = 7, O = 1+5 = 6, V = 2+2 = 4, E = 5, R = 1+8 = 9, N = 1+4 = 5, M = 1+3 = 4, E = 5, N = 1+4 = 5, T = 2+0 = 2

Therefore, the code for ‘GOVERNMENT’ = 7645954552. Hence, option A is the correct answer.

6. If DOOR = 25, LOWER=37, TOWER=18, then OVER = ?

A. 81

B. 45

C. 60

D. 6

View Answer

Ans : D

Explanation: Rule=add positions of alphabets and then reverse the result DOOR = 4+15+15+18 = 52 = reverse 52 to give 25

7. 30What will come in the place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement ? : P R J , # L 3 , 7 I 2 , @ O N , ?

A. D K C

B. 5 @ O

C. D K @

D. 5 @ K

View Answer

Ans : A

Explanation: Series : P R J , # L 3 , 7 I 2 , @ O N , ?

PRJ : R is second to the left of P and J is second to the left of R.

For the next sequence that start with ‘#’, we go third to the left of first letter of previous sequence.

#L3 : L is second to the left of # and 3 is second to the left of L.

Now, again we go 3rd to the right of # and the next sequence will start with 7.

Similarly, after @ON, the next sequence = D K C

8. One morning Udai and Vishal were talking to each other face to face at a crossing. If Vishal's shadow was exactly to the left of Udai, which direction was Udai facing?

A. East

B. West

C. North

D. South

View Answer

Ans : C

Explanation: North was Udai facing

9. If 15 March 1816 was Friday, what day of the week would 15th April 1916 be?

A. Monday

B. Wednesday

C. Thursday

D. Saturday

View Answer

Ans : D

Explanation: We are given that 15th March 1816 was a Friday.

Now we know that 100 years have 5 odd days. So till 15th March 1916, we will be having 5 odd days. So if we move from 15th March 1816 to 15th March 1916, we will encounter 5 odd days.

Now from 15th March 1916 to 15th April 1916 there would be 3 odd days.

So total number of odd days = 5+3 =8

8 mod 7 = 1

So 15th April 1916 would be Friday + 1= Saturday

10. There is a clock which loses 5 minutes after every hour. It shows the correct time at 9 o clock on Wednesday on 1st September. Among the following options, when will it show the correct time of 9 o clock again?

A. Friday,10th September

B. Tuesday,14th September

C. Monday, 13th September

D. Monday, 6th September

View Answer

Ans : C

Explanation: Since the watch has to show correct time as 9, when it looses 12 hours.

Time taken to lose 5 minutes = 1 hour.

Time taken to lose 12 hours = 12*60/5 = 144 hours = 6days

Starting from Wednesday, after 6 days it would be Tuesday 7th September.

After Tuesday 7th September, Monday (13 th September) would occur after further 6 days.

Discussion