# Amdocs Quantitative Aptitude Questions And Answers

Amdocs Quantitative Aptitude MCQs : This section focuses on "Quantitative Aptitude" for Amdocs Exam. These Quantitative Aptitude MCQs are asked in previous Amdocs placements/recruitment exams and will help you to prepare for upcoming Amdocs drives.

1. 12557.35+15698.34+9857.25+69785.23

A. 107898.17

B. 924544.98

C. 896642.56

D. 989652.25

View Answer

Ans : A

Explanation: 12557.35+15698.34+9857.25+69785.23 = 107898.17

2. A 140 cm long tape is to be cut into two pieces such that one piece will be 2/5th as long as the other. Calculate the length of the shorter piece.

A. 20 cm

B. 30 cm

C. 40 cm

D. 35 cm

View Answer

Ans : C

Explanation: Total length = 140cm

let the length of piece be x

so shorter piece is (2/5)x

x+ 2/5x = 140

(5x+2x)/5 = 140

7x = 700

x = 100

So length of shorter piece is (2/5) * 100 = 40cm

3. In an examination, a student must get 36% marks to pass. A student who gets 190 marks failed by 35 marks. The total marks in that examination is :

A. 450

B. 810

C. 500

D. 625

View Answer

Ans : D

Explanation: Let total marks in the exam be x.

According to the question,

(x * 36)/100 = 190 + 35 => 225

=> x * 36 = 225 × 100
=> x = 625

4. A boat running upstream takes 8 hours 48 minutes to cover a certain distance, while it takes 4 hours to cover the same distance running downstream. What is the ratio between the speed of the boat and speed of the water current respectively?

A. 0.0840277777777778

B. 0.126388888888889

C. 0.335416666666667

D. None of these

View Answer

Ans : C

Explanation: Let the man's rate upstream be x kmph and that downstream be y kmph.

Then, distance covered upstream in 8 hrs 48 min = Distance covered downstream in 4 hrs.

=> x * 8(4/5) = y*4

=>44/5x=4y

=>y=11/5x

Required ratio = (y+x)/2:(y−x)/2

=(16x/5 * 1/2):(6x/5 * 1/2)

=8/5 : 3/5
=8:3

5. 5 men complete a work in 5 days and 5 girls take 6 days to complete the same work. How many days will 3 men and 3 girls together take to complete the work approximately? (answer is to be rounded off to the nearest decimal)

A. 10

B. 7

C. 5

D. None of these

View Answer

Ans : C

Explanation: 5 men complete a work in 5 days

=> 5 * 5 = 25 Man days

=> 1 men complete a work in 25 days

=> 1 men 1 day work = 1/25

=> 3 men 1 day work = 3/25

5 girls take 6 days to complete the same work

=> 5 * 6 = 30 girls days

=> 1 girl complete work in 30 days

=> 1 girl 1 day work = 1/30

=> 3 girl 1 day work =3/30 = 1/10

Hence 3 men and 3 girls together completed work in 1 day = 3/25 + 1/10

= ( 12 + 10)/100

= 22/100

Time taken to complete the work = 100/22 = 50/11

= 4.545

= 4.5 Days

3 men and 3 girls together take to complete the work approximately in 4.5 Days

6. 1/3 of a number is 3 more than 1/6 of the same number. what is the number?

A. 6

B. 16

C. 18

D. 21

View Answer

Ans : C

Explanation: let the number be x

and. 1/3 of x =3+1/6x

1/3x-1/6x=3

2-1/6x =3

1/6x=3

x=18

7. A bank offers 5% compound interest calculated on half-yearly basis. A customer deposits Rs. 1600 each on 1st January and 1st July of a year. At the end of the year, the amount he would have gained by way of interest is:

A. Rs. 120

B. Rs. 121

C. Rs. 122

D. Rs. 123

View Answer

Ans : B

Explanation: Amount

=1600 * (1 + 5/(2×100))^2 + 1600*(1 + 5/(2×100))

=(1600 * 41 * 81)/(40 * 40)

=Rs.3321

=>C.I.= Rs.(3321−3200)=Rs.121

8. Sports readers,10 tables,4chairs per table, each table has different number of people then how many tables will left without at least one person?

A. 4

B. 5

C. 6

D. 7

View Answer

Ans : C

Explanation: 6 tables will be free

solution:

10 tables with four chairs each

1st table 4 persons

2nd table 3 persons

3rd table 2 persons

4th table 1 person

and others are free

ie 10-4=6

9. The average marks secured by 55 boys was 67. But it was discovered that an item 85 was misread as 30. What is the correct mean of marks?

A. 65

B. 66

C. 67

D. 68

View Answer

Ans : D

Explanation: Average of 55 boys =67.

So total marks =67×55= 3685.

Now 85 was read as 30 so marks need to add =(85–30)=55

So actual total marks=3685+55= 3740

So now actual mean =3740/55= 68

10. Out of 7 children, the youngest is boy. Find out the probability that all the remaining children are boys

A. (1/64)

B. (1/32)

C. (1/128)

D. (1/16)

View Answer

Ans : A

Explanation: Total No. of children = 7

Youngest child is boy

Now we are supposed to find The probability that all of them are boys .

Since we are given that Youngest child is boy

Total events = {Girl, Boy}=2

Favorable event =Boy=1

Remaining children = 6

So, Probability that all of them are boys = 1/2 * 1/2 * 1/2 * 1/2 * 1/2 * 1/2 => 1/64

Hence the probability that all of them are boys is => 1/64

Discussion