## Tech Mahindra Quantitative Aptitude Questions And Answers

Tech Mahindra Quantitative Aptitude MCQs : This section focuses on "Quantitative Aptitude" for Tech Mahindra Exam. These Quantitative Aptitude MCQs are asked in previous Tech Mahindra placements/recruitment exams and will help you to prepare for upcoming Tech Mahindra drives.

1. A merchant sold his goods for Rs. 75 at a profit percent equal to C.P. The C.P was:

A. Rs. 40

B. Rs. 50

C. Rs. 60

D. Rs. 70

View Answer

Ans : B

Explanation: Let C.P = Rs. X

X + X% of X = 75

X2 + 100 X – 7500 = 0 Or (X+ 150)

(X - 50) = 0

X = 50 (neglecting X= - 150)

2. Rameshs age after 16 years will be 5 times his age 4 years back. What is the present age of Ramesh?

A. 9 Years

B. 14 Years

C. 21 Years

D. 16 Years

View Answer

Ans : A

Explanation: Lets Ramesh's present age be x years. Then,

Ramesh's age after 16 years = (x + 16) years

Ramesh's age 4 years back = (x – 4) years

Therefore, x + 16 = 5(x – 4)

x+16 = 5x – 20

4x = 36

x = 9
Hence, Ramesh's present age = 9 years.

3. The average of first 10 even numbers is?

A. 18

B. 22

C. 9

D. 11

View Answer

Ans : D

Explanation: Sum of 10 even number = 2 + 4 + 6 + 8 + 10 + 12 + 14 + 16 + 18 + 20

Sum of 10 even numbers = 10 * 11 = 110

Average = 110/10 = 11

4. Simran finished the task in 4 days. While Tina finished the task in 8 days. Find the time taken by them to complete the work?

A. (4/7)

B. (3/8)

C. (4/3)

D. (5/3)

View Answer

Ans : B

Explanation: Time is taken by Simran = 4 days

Work done by Simran in one day = 1/4

Time taken by Tina to do the work = 8 days

Work done by Tina in one day = 1/8

Time taken by both of them to do the work = 1/4 + 1/8

= 3/8

5. 35 students can finish working on the science lab project in 50 days. Time taken by 20 students to complete the project?

A. 86

B. 78

C. 88

D. 68

View Answer

Ans : C

Explanation: Number of days = 35 x 50 /20

= 87.5

= 88 (approx.)

6. If a student decrease his speed by 25% of original seed, he reach school 8 minute late. What is his usual time of reaching school (in minutes)?

A. 24

B. 28

C. 32

D. 36

View Answer

Ans : A

Explanation: as we know the speed of student is decreased by 25% so,

Speed left = (overall speed -decreased speed)/(overallspeed)

speed left = 75/100 =3/4.

speed is inversely proportional to time it means, S =1/T then

3/4s =4/3t

so, from above question

4t/3-t = 8/60

t=2/5

t= 2/5*60 = 24 Minutes

hence answer is 24 minutes

7. If two mixers and one T.V cost Rs. 7000. While two T.V s and one mixer cost Rs. 9800. The value of one T.V is:

A. Rs. 2800

B. Rs. 2100

C. Rs. 4200

D. Rs. 8400

View Answer

Ans : C

Explanation: 2X + Y = 7000

X + 2Y = 9800

Solving (i) and (ii), we get Y = 4200

8. At present, the ratio between the ages of Amit and Dhiraj is 5 : 4.

After 6 years, Amit's age will be 26 years. What is the age of Dhiraj at present?

A. 12 Years

B. 16 Years

C. 19 Years

D. 21 Years

View Answer

Ans : B

Explanation: Let the present ages of Amit and Dhiraj be 5x years and 4x years respectively. Then,

5x + 6 = 26

5x = 20

x = 4

Dhiraj's age = 4x = 16 years

9. The average of 11 numbers is 10.9. If the average of first six is 10.5 and that of the last six is 11.4 the sixth number is?

A. 11

B. 11.3

C. 11.4

D. 11.5

View Answer

Ans : D

Explanation: 1 to 11 = 11 * 10.9 = 119.9

1 to 6 = 6 * 10.5 = 63

6 to 11 = 6 * 11.4 = 68.4

63 + 68.4 = 131.4 – 119.9 = 11.5

6th number = 11.5

10. The number of triangles that can be formed by choosing the vertices from a set of 12 points, seven of which lie on the same straight line is

A. 105

B. 115

C. 185

D. 175

View Answer

Ans : C

Explanation: Number of ways of selecting 3 points from given 12 points = 12C3
But any three points selected from given seven collinear points does not form triangle.

Number of ways of selecting three points from seven collinear points

= 7C3 Required number of triangles

= 12C3 – 7C3 = 220 - 35 = 185

Discussion