Oracle Quantitative Aptitude Questions & Answers
Oracle Quantitative Aptitude MCQs : This section focuses on "Quantitative Aptitude" for oracle Exam. These Quantitative Aptitude MCQs are asked in previous oracle placements/recruitment exams and will help you to prepare for upcoming oracle drives.
1. A can do a work in 60 days and B can do the same work in 40 days. They work together for 12 days and then A goes away. In how many days will B finish the remaining work?
Explanation: Work done by A and B in 12 days is
= 12 * 5/120 = 1/2
Therefore Remaining work = 1- 1/2 = 1/2work
B does 1/40 work in one day
Therefore B does 1/2 work in 40*1/2 =20days
2. Two trains of length 150 m and 200 m respectively, are travelling in opposite directions at a speed of 54 km/hr and 72 km/hr. What is the total time taken by them to cross each other?
Explanation: 54 km/hr = 54 x (5/18) = 15m/s
72 km/hr = 72 x (5/18) = 20 m/s
Total distance = 150 + 200 = 350 m
Relative speed = 15 + 20 = 35 m/s
Total time = Total distance/Relative speed
= 350/35 = 10s
3. Two squares are chosen at random on a chessboard. What is the probability that they have a side in common?
Explanation: Out of 64 squares, two squares are selected = 64C2 ways = 32 x 63 ways
Number of ways of selecting the pairs which have the common side = 1/2
Favourable cases = 4(2) + 24(3) + 36(4) = 112.
(As each corners has two neighbours, and each 24 squares in the border has 3 neighbours, and remaining 36 squares have four neighbours)
Hence, the required probability = 112/ (32.63)
4. A man driving his bike at 24 Kmph reaches his office 5 minutes late. Had he driven 25 faster on an average he would have reached 4 minutes earlier than the scheduled time. How far is his office?
Explanation: Let x km be the distance between his house and office.
While travelling at 24 kmph,he would take x/24hours.
While travelling at 25 % faster speed,
i.e. 24+[25%of24] = 24×(1/4)=30kmph,he would take x/30 hours.
Now as per the problem ,time difference=5 min late + 4min early =9 min
⇒[ x /24]− [x/30] = 9 min
⇒ x= 18 km
5. There are 10 stations on a railway line. The number of different journey tickets that are required by the authorities is:
Explanation: There are 10 station on railway line.
So, the number of different journey tickets between two station from given 10 stations from one side = 10C2 = 10 x 9/2 = 45.
Similarly, number of different journey tickets from other side = 45
∴ Total number of tickets to be generated by authorities. = 45 + 45 = 90
6. What is the area of an equilateral triangle of side 16cm ?
Explanation: the area of an equilateral triangle of side 16cm is 363cm2
7. The sum of 3rd and 6th term of an A.P is 27. Find the sum of the first 10 terms of the progression.
Explanation: T3 = a + 3d
T6 = a + 6d
T3 + T6 = 2a + 9d = 27
Sum of first 10 terms of an AP is:
S= (10/2) (2a+9d)
= 5 x 27
8. How many different words can be formed from the word ORACLE so that the vowels always come together?
Explanation: We will group the letters that need to come together (A & E) and consider them as a single letter. So, here the letters are O, R, C, L, AE.
A number of ways A & E can be arranged is 2!
So, the total number of ways in which the words can be formed so that all vowels are together is 5! x 2! = 240 ways.
9. How many times will minute hand and hour hand coincide in one day?
Explanation: So, the number of times the two hands coincide in a day is 22 times.
10. How many times will minute hand and hour hand opposite in one day?
Explanation: The hands of a clock point in opposite directions (in the same straight line) 11 times in every 12 hours. (Because between 5 and 7 they point in opposite directions at 6 o'clcok only). So, in a day, the hands point in the opposite directions 22 times.