# Deloitte Quantitative Aptitude Questions And Answers

Deloitte Quantitative Aptitude MCQs : This section focuses on "Quantitative Aptitude" for Deloitte Exam. These Quantitative Aptitude MCQs are asked in previous Deloitte placements/recruitment exams and will help you to prepare for upcoming Deloitte drives.

1. The LCM of three different numbers is 1024. Which one of the following can never be there HCF?

A. 8

B. 124

C. 32

D. 256

View Answer

Ans : B

Explanation: 1024 is divisible by all numbers except 124.

2. If A denotes (not-A), then P(A) =?

A. P(A)

B. 1 + P(A)

C. P(A) -1

D. 1 - P(A)

View Answer

Ans : D

Explanation: According to the formula: If A denotes (not-A), then P(A) = 1 - P(A).

3. If 892.7 – 573.07 – 95.007 = ""A"". What is the value of A?

A. 414.637

B. 224.777

C. 233.523

D. 224.623

View Answer

Ans : D

Explanation: 892.7 – 573.07 – 95.007 = A

319.63 – 95.007 = A

224.623 = A

Hence, the value of a is 224.63.

4. P can do a piece of work in 5 days of 8 hours each and Q can do in 4 days of 6 hours each. How long will they take do it working 5 hours a day?

A. 2 days

B. 3 days

C. 4 days

D. 5 days

View Answer

Ans : B

Explanation: P can do in 5* 8 hours= 40 hours Q can do in = 24 hours Working together in one hour = (1/40) + (1/24) = 1/15 Total work can be finished in 15 hours They 5 hours a day so total number of days = 15/5 = 3 days

5. How much time will it take for an amount of Rs.275 to yield Rs. 51 as interest at 3.25% per annum of simple interest?

A. 5.7 years

B. 4.8 years

C. 3.5 years

D. 6.1 years

View Answer

Ans : A

Explanation: Time =(100 * 51 / 275 * 3.25)years= 5.7 years.

6. A customer paid you $600 for construction work, out of which, 3/5 of the total amount was spent on the purchase of materials and 1/5 of the remaining was spent on traveling. How much is left after all the deductions?

A. 120

B. 190

C. 192

D. 240

View Answer

Ans : C

Explanation: Total amount paid by the customer for construction work = $600

Amount spent on the purchase of materials = 3/5 of the total amount = 3/5 * 600 = $360

Remaining amount = $(600-360) = $240

Amount spent on travelling = 1/5 of the remaining amount = 1/5 * 240 = $48

Total amount spent = $(360+48) = $408

Amount left after both the deductions = $(600-408) = $192

7. Average of all prime numbers between 30 to 50

A. 39.8

B. 40.1

C. 38.4

D. 41.7

View Answer

Ans : A

Explanation: Prime numbers between 30 and 50 are:

31, 37, 41, 43, 47

Average of prime numbers between 30 to 50 will be : 39.8

8. A merchant sold an article at 10% loss. If he had sold it Rs 450 more, 8% would have been gained on the cost price. Find the cost price?

A. 1500

B. 1200

C. 2500

D. 2000

View Answer

Ans : C

Explanation: Let the cost price be 100%. It is sold at 10% loss. So it is sold at

90% of the cost price.

90 % of the cost price + 450 = 108% of the Cost price

=> 18% of the cost price = Rs 450

Cost price of the book = 450/18 × 100 = Rs 2500

9. The greatest number of three digits which is divisible by 4, 6, and 12 is:

A. 892

B. 854

C. 958

D. 996

View Answer

Ans : D

Explanation: L.C.M. of 4, 6 and 12 is 12.

The greatest number of 3-digits is 999.

On dividing 999 by 12, the remainder is 3.

=>The greatest number is (999 - 3) = 996.

10. Find the value of (0.04)^(-1.5)

A. 125

B. 25

C. 625

D. 64

View Answer

Ans : A

Explanation: (0.04)^(-1.5)

=(4/100)^(-3/2)

=(1/25)^(-3/2)

=(25)^(3/2)

=5^3

= 125

Discussion