Quantitative Aptitude Questions and Answers - Profit and Loss
11. A seller sold a cloth for Rs. 720 after giving 20% discount on the labelled price. Had he not given the
discount, he would have earned a profit of 40% on the CP. what was the Cp of the cloth?
Explanation: Let CP= x
Sp of each cloth =80/100*x =720
x= 720*100/80 =900
CP= 900* 100/140
12. Sekar gives the discount of 42% for nokia phone, after he marked the price 29% more than its cost price.
find his loss or profit %?
Explanation: Cp= 100
Sp=129*42/100 =129-54.18 =74.82
Loss% = (100-74.82)
13. P sells a bike to Q at a profit of 25%. Q sells it to R at a profit of 30%.If R pays Rs.273 for it, the cost price
of the bike for P is:
Explanation: Selling price for q is Rs. 273
Cost price + profit = 273
X + 30x/100= 273
X = 210
Cost price of q is 210
Selling price of p is 210
Cost price + profit = 210
Y + 25y/100= 210
Y = 168
The cost price of p is Rs. 168.
14. Sridevi sells an article at a profit of 50%. If she had bought it at 40% less and sold it for Rs.21.50 less,
She would have gained 60%. Find the cost price of the article
Explanation: 1st selling price=150% of x = 150x/100 = 15x/10
New Cost price=60% of x = 60x/100 = 6x/10
2nd selling price = 160% of 6x/10 = 160/100 * 6x/10 = 96x/100
Therefore 15x/10 – 96x/100 = Rs.21.50
Therefore cost price of the article = Rs.40 (approx.)
15. A shopkeeper sells a cricket bat whose marked price is Rs.60 at a discount of 20% and gives a ball
costing Rs.3 free with each bat. Even then he makes a profit of 25%. His cost per bat is.
Explanation: Marked price = Rs.60
Selling price = Rs [(80/100 * 60) – 3]
Let cost price brRs x.
Then 125% of x = 45
(125/100 * x) = 45
Cost price of one bat = Rs.36
16. In order that there may be a profit of 15% after allowing a discount of 10% on the marked price, The
marked price of an book has to be increased by %?
Explanation: Mp= Rs x
Sp= 90x/100= 9x/10
Mp has increased by
17. A substance is purchased for Rs. 300. If one fourth of the substance is sold at a loss of 10% and the
remaining at a gain of 5%, Find out the overall gain or loss percentage.
Explanation: Price Received by selling one fourth of the substance at a loss of 10% =
(1/4) * 300 * (90/100) = Rs. 67.5
Price Received by remaining substance at a gain of 5% = (3/4) * 300 * (105/100) = Rs.236.25 [Note: 1-(1/4) = 3/4]
Total Selling Price =RS303.75
Profit = 303.75 - 300 = 3.75
18. In a certain occupation, the profit is 110% of the cost. If the cost increases by 13% but the selling price
remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?
Explanation: Let Cp= RS.100
Profit= Rs 110
Sp= Rs 210
New Cp= 113%0f Rs.100=Rs. 113
New SP= Rs. 210
Profit= Rs. (210-113)= Rs. 97
Required %= 97/210*100=46%
19. A seller mixes 30% water to milk and then he sells the whole mixture at the price of milk. If the cost price of water be 50% of the cost price of milk, what is the net profit percentage?
Explanation: Let CP of 1litre of milk = Rs.200 & CP of 1litre of water = Rs. 100
CP of solution=140+30=170
Sp of 1litre solution= 200
Profit%= (200-170)*100/170 = 17.64%
20. Rithick wants to buy a computer. He bought a computer listed at Rs 6000 with discount 30% offer on the
list price. What additional amount must be offered to rithick to bring the net price to Rs3950?
Explanation: Mp= 6000
Sp= 6000*70/100 =4200
required % = (4200-3950)/4200*100